KATRINEHOLM

Chef får allvarlig JO-kritik

Justitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot en förvaltningschef i Katrineholm. Anledningen är att han läxat upp en bibliotekarie för en insändare som bibliotikarien skrivit i Katrineholms-Kuriren.

Bibliotekarien hade kommenterat en debattartikel som bibliotekschefen skrivit i tidningen.

Bibliotekschefen hade skrivit att utlåningen ökat på biblioteket, och bibliotekarien skrev en insändare där han påpekade att siffrorna inte stämde. Han undertecknade insändaren med sitt eget namn.

Förvaltningschefen kallade då bibliotekarien till ett samtal och sade det var olämpligt och illojalt att kommentera artikeln i tidningen innan frågan diskuterats med bibliotekschefen.

JO anser att förvaltningschefens i och med sitt agerande kränkt bibliotekariens yttrande- och meddelarfrihet "på ett flagrant sätt".

"Yttrandefriheten utgör en förutsättning for en fri debatt om lämpligheten och riktigheten av myndighetemas handlande och möjliggör därmed också en granskning av hur offentliga tjänstemän sköter sina åligganden," skriver JO i sitt uttalande.

JO skriver att kultur- och turismnämnden i Katrineholm nu måste se till att utbilda sin personal i vilka lagar som gäller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista