ESKILSTUNA

Så ska bilmålvakterna stoppas

Kronofogden vill få ökade möjligheter att komma åt så kallade bilmålvakter, skenägare till fordon. Som Sveriges Radio Sörmland tidigare rapporterat finns det många bilmålvakter i Sörmland. En Katrineholmsbo stod förra året som ägare till 56 bilar och ett tjugotal lastbilar och hade en skuld på  drygt en halv miljon. Kronofogden i Sörmland har länge velat ha en lagändring för att komma åt bilägare med stora skulder.

Idag kan folk slippa undan parkeringsavgifter och bilskatt genom att anlita skenägare, så kallade bilmålvakter. Pengarna kan inte drivas in, eftersom skenägarna själva saknar formella tillgångar.

Kronofogden vill nu att det ska bli lättare att ta ifrån folk deras bilar om de har stora skulder. På så sätt hoppas myndigheten kunna komma åt bilmålvakterna. 

Kronofogden vill också att stat och kommun ska kunna forsla bort felparkerade bilar med skulder på mer än 10 000 kronor. Bilen ska ägaren inte få tillbaka förrän skulden är betald.

Också Transportstyrelsen vill ha en lagändring så att myndigheten kan vägra personer att köpa bil om de redan har många bilar.

Transportstyrelsen och Kronofogdemyndigheten lämnade på onsdagen sina förslag till Näringsdepartementet. De föreslår att lagarna träder i kraft från 1 januari 2011.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista