STRÄNGNÄS

Friskolor kan behålla skolpeng

Strängnäs kommun vill sänka elevpengen för att spara pengar. Men friskolorna kan slippa sänkningen. Enligt friskolorna bryter kommunen mot lagen om den drar tillbaka bidrag som den redan beslutat om, och friskolorna har därför överklagat beslutet till Länsrätten. Om överklagandet går igenom blir det bara de kommunala skolorna som får den lägre elevpengen.

Folkpartisten Helena Hallgarn är vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Hon menar att det är oklart vad som gäller i det här fallet, eftersom två regler står mot varandra.

Enligt den ena regeln får kommunen inte ändra på ett positivt förvaltningsbeslut, till exempel ett beslut om att ge en fristående skola ett bidrag om en viss summa.

Enligt den andra regeln måste kommunen följa likabehandlingsprincipen.

– Och det som kommer ske nu är att våra kommunala skolor inte blir lika behandlade, säger Helena Hallgarn.

-- Kommunjuristen sade inför beslutet att det var oklart vad som skulle gälla i det här fallet, säger hon.

Varför tog man då beslutet om det var så oklart?

– På grund av att vi måste skära i kostnader.

Helena Hallgarn säger att politikerna inte hade kunskap om hur illa det skulle bli med ekonomin när de tog beslut om elevpengen i höstas.

-- Det var dom drastiska nya siffrorna som gjorde att vi var tvungna att skära ner. I och med att vi styr kostnader med elevpengen är det där vi kan minska, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista