Eskilstuna

Stora besparingar på äldre

Idag klubbade Vuxennämnden i Eskilstuna kommun igenom stora besparingar inom äldreomsorgen. Sammanlagt måste nämnden spara 60 miljoner kronor under de kommande två åren. Bland annat kommer kommunen att dra in på kostnaderna på kommunens äldreboenden. I dag kostar en plats på kommunens särskilda boenden för äldre 370 000 kronor, nu ska kostnaden sänkas med 20 000 kronor.

- Det skär i hjärtat att göra de här besparingarna, men vi måste komma ner i en budget i balans, säger Benny Karlsson (S), ordförande i vuxennämnden.

Den handlingsplan som finns om att fast anställda deltidsarbetare inom äldreomsorgen ska få gå upp i tid avbryts. Och enligt Benny Karlsson så kommer kommunen tvingas sänka sysselsättningsgraden inom äldreomsorgen. Beslut om eventuella varsel tas senast till hösten.

Tidigast i september kan nämnden ta beslut om huruvida de personer som i dag får varm mat levererade hem till sig en gång om dagen inom bland annat hemtjänsten, i stället ska få kall mat någon gång i veckan. 

Enligt Benny Karlsson (S), ordförande i vuxennämden, så kommer beslut om eventuella varsel att tas senast till hösten.

Ellen Forslund
ellen.forslund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista