SÖRMLAND

Ingen misstänkt för glas i kyckling

Det är nu två månader sedan larmet gick om glas i djupfryst kyckling. Det första larmet gällde kyckling från Kronfågels fabrik i Valla utanför Katrineholm. Kronfågel tvingades dra tillbaka och förstöra hundratals ton kyckling. Polisutredningen fortsätter men än har polisen ingen misstänkt och vet inte hur glaset hamnat i kycklingen.

Enligt Kronfågels informationschef Jenny Fridh så har företaget själva inte hittat något glas i de partier som de röntgat.

–Nej, det har vi inte, säger Jenny Fridh, informationschef på Kronfågel.

Det var den 20 mars som Kronfågel meddelade att de drog tillbaka ett parti djupfryst kyckling sedan en kund anmält att det fanns en glasbit i den djupfrysta filén.

Det som först såg ut som en enstaka händelse växte sen lavinartat och skakade en hel bransch. Under veckan som följde tvingades Kronfågel dra tillbaka uppskattningsvis 900 ton kyckling, främst från Valla, till en kostnad av 30 miljoner kronor.

Till det kommer förluster för nedgången i försäljning men hur mycket det är och hur stor ekonomisk skada företagit lidit totalt vill företaget inte berätta om.

Det är polisen i Sörmland som tillsammans med Rikskriminalen utreder det misstänkta sabotaget, men efter 26 genomförda förhör och 35 anmälningar om glas i Vallakyckling så har polisen ännu inte ringat in någon misstänkt.

Polisens vet heller ännu inte om glaset lagts dit. Om det är i fabriken, i butikerna eller under transporten.

Enligt Lars Livenborg vid polisen i Nyköping som leder polisutredningen så pågår ett samarbete med Kronfågel som han räknar med att i sommar ska ge svar på den frågan. Kronfågel vill idag inte kommentera polisutredningen.

–Så länge vi har en pågående polisutredning väljer vi att inte lägga oss i den, säger Jenny Fridh.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista