Farligt med mobiltelefoni

Tele-operatörernas arbete med att få till stånd fler master och framförallt fler sändare för den tredje generationens mobiltelefoni har nu tagit fart på allvar.
Eskilstuna kommun har besökts av Tele2 och Telia och nu i veckan ska de tre övriga operatörerna delge kommunen sina planer. I Nyköping har tre av bolagen informerat att de vill ha sammanlagt 17 nya sändare inom kommunen. Men de elektromagnetiska fälten som sändarna ger, kan ge allvarliga effekter på människors hälsa. Det hävdar Olle Johansson, docent i neuroikirurgi vid Karolinska Institutet i Solna. Strålning från mobiltelefon-sändare kan påverka bland annat människors arvsmassa negativt. Hjärtverksamhet och blodtryck far också illa av strålningen. SSI, Statens strålskyddsinstitut, har däremot en klart lugnare hållning inför den kraftiga utbyggnad av sändare som den tredje generationens mobiltelefoni kommer att föra med sig. Rekommenderade gränsvärden hålls, bara mänskan håller minst ett par metes avstånd från sändarna. Att det byggs flera sändare gör inte att de elektromagnetiska fälten i vår vardag kommer att påverka oss nämnvärt, säger Gert Gert Anger, fysiker vid SSI.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista