Nyköping

Marken vid Åkroken undersöks

Kvarterat Åkroken i Nyköping ska undersökas av arkeologer. Det är Nyköpings kommun som ansökt hos Länsstyrelsen om att få göra en arkeologisk undersökning, eftersom dom vill bygga bostäder på platsen. Kvarteret Åkroken är en del av det medeltida Nyköpings stadskärna, och innan något får byggas där måste man göra en arkeologisk undersökning.

Länsantikvarie Agneta Åkerlund säger att fornlämningen vid Åkroken är mycket intressant och kan hjälpa till att höja kunskapen om det medeltida Nyköping.

Staten skjuter till 22 miljoner kronor för att undersökningen ska kunna göras. Undersökningarna ska genomföras i två perioder i år och nästa år.

Efter en upphandling har uppdraget för utgrävningarna gått till Riksantikvarieämbetet UV i samarbete med Sörmlands museum.

- Det som motiverar beslutet är dels att kommunen har presenterat bra planer för området, både för bostäder och rekreation där man tar hänsyn till de kulturhistoriska värdena, och dels håller kulturlagren långsamt på att brytas ned i marken, säger länsantikvarie Agneta Åkerlund.

Undersökningen kommer huvudsakligen att bekostas med statliga bidrag, men förutsätter att kommunen står för maskintid och grovarbetskraft. Arbetet planeras i samverkan mellan arkeologer vid Riksantikvarieämbetets Undersökningsverksamhet (UV) och Sörmlands museum.

Fältarbetet ska genomföras i två perioder under åren 2009 och 2010. Sörmlands museum har utarbetat ett pedagogiskt program för skolverksamhet och planerar återkommande visningar och andra informationsinsatser.

- Det är väldigt roligt att vi får möjlighet att undersöka det här kvarteret i Nyköpings medeltida stadskärna, säger Agneta Åkerlund. I det området kan vi få kunskap om den tidiga stadens framväxt. En tidig medeltida handelsstad var en plats för kulturmöten. Den sammanlagda kostnaden för den arkeologiska undersökningen i Åkroken beräknas till cirka 26 miljoner kronor. Staten bidrar med cirka 22 miljoner. En revidering av arbetsplanerna ska dock ske efter första årets arbete 2009. Kostnaderna kan eventuellt bli lägre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista