Majoritet av politiker för emu

De ledande kommunpolitikerna i Sörmland är betyligt mer positiva till EMU än folk i allmänhet. Det visar en enkätundersökning som Sveriges Radio Sörmland gjort bland ledamöterna i de nio kommunernas kommunstyrelser.
Sveriges Radio Sörmland har frågat samtliga kommunstyrelseledamöter i Sörmland hur de ska rösta på söndag. De allra flesta svarade och hela 61 procent kommer rösta ja till euron medan bara 28 procent röstar nej. Det vill säga raka motsatsen till alla opinionsundersökningar bland vanligt folk som hittills publicerats, där nejsidan fortfarande leder. I en kommentar säger Niclas Franzén, gruppledare för vänsterpartiet i Nyköping och nejröstare, att han ser det stora glappet mellan politiker och allmänhet som ett demokratiskt problem. Kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna, socialdemokraten och jaröstaren Hans Ekström, ser däremot inga såna problem. Han anser inte att undersökningen bekräftar bilden av EMU som ett projekt för eliten. Fakta om undersökningen: Enkäten med åtta frågor gick ut via epost till samtliga 112 ordinarie ledamöter i dom nio sörmländska kommunernas kommunstyrelser (inklusive insynsrådet i Eskilstuna) i mitten på förra veckan (v.36). De sista svaren kom in under måndagen den 8/9. 98 politiker har svarat vilket innebär en svarsfrekvens på 87,5 procent vilket får betecknas som högt. * 59 politiker dvs 61 procent röstar ja till euron. * 27 politiker dvs 28 procent röstar nej till euron. * Åtta politiker d v s åtta procent har ännu inte bestämt sig. * Fyra politiker vill inte uppge hur de röstar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".