Sörmland

Valutatillägg ger dyrare resa

Många resenärer som under hösten eller vintern betalade för sin planerade vårresa har fått en extra faktura innan avresan. Det är ett valutatillägg som vissa reseföretag lägger till för att den svenska kronkursen har försvagats. Det är lagligt, men upprör många.

Många semesterresenärer, som under hösten eller vintern betalade för sin planerade vårresa, har fått en extra faktura innan avresan. Det är ett valutatillägg som vissa researrangörer lägger till för att den svenska kronkursen har försvagats. Det är lagligt, men upprör många.

En av dem som till sin förvåning fick se sin resa bli nästan tusen kronor dyrare är Nyköpingsbon Sven-Olof Lundin.

– Jag blev jättesur förstås, säger Sven-Olof Lundin.

Sven-Olof Lundin bokade i januari en resa till Madeira för honom och hans sambo. Han betalade och såg fram mot att få fira sin 70-årsdag i april på den vackra Atlantön.

Ungefär en månad innan avresan fick han ett brev där researrangören Solresor begärde att han skulle betala ytterligare 972 kronor och förklaringen var att den svenska kronan hade försvagats så kraftigt mot euron och dollarn. Det får researrangörer göra enligt reselagen, men de tre största reseföretagen i Sverige har valt att inte göra det. Däremot är det vanligare bland reseföretagen i nivån under de tre stora.

Sven-Olof Lundin betalade in extrapengarna, men för att dämpa irritationen bestämde han sig för att försöka ge igen med samma mynt. Han hade nämligen på känn att kronan hade stärkts i april.

– Jag tog en bank till hjälp och fick valutakurserna dag för dag och räknade ut genomsnittet för perioden, säger Sven-Olof Lundin. Efter resan skickade jag en faktura till Solresor på 463 kronor och det var ju nästan hälften av vad de hade fakturerat.

Men han fick ändå inte tillbaka pengarna. Solresor hänvisade till reselagen som säger att man inte får ändra paketresans pris, varken uppåt eller nedåt, från och med 20 dagar innan avresedatumet.

Sven-Olof Lundin tror att researrangörerna förlorar i längden på att kräva sina kunder på valutatillägg.

– Jag har till och med skrivit på deras enkät som vi fick sista dagen: Aldrig mer Solresor på grund av det här.

Solresor förklarar valutatillägget med att företaget betalar 80 procent av kostnaderna för en charterresa i euro och dollar.

– På varje resa gör det ganska stor skillnad, säger Pauline Berndtsson, informationschef på Solresor.

Det är främst resenärer som bokat sin resa tidigt under hösten som har drabbats av valutatillägg, men Pauline Berndtsson har inga siffror på hur många det rör sig om.

Finns det inte risk att ni förlorar i good will hos resenärerna genom att ta ut valutatillägg?

– Det kan det självklart finnas, men vi handlar enligt de allmänna resevillkoren och paketreselagen. Vi får väl se i framtiden hur vi gör.

Urban Hedqvist
urban.hedqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista