Sörmland

Många ARN-fall avvisas

Många sörmlänningar som skriver till Allmänna reklamationsnämnden, ARN, får inte rätt eller så blir klagomålen avvisade redan innan de behandlats. Det visar en sammanställning som Sveriges Radio Sörmland har gjort av anmälningar inskickade under 2008 och 2009. Att många anmälningar inte ens tas upp till behandling beror på att de inte uppfyller kraven och det kan i sin tur bero på bristande information.

– Vi försöker informera efter bästa förmåga, men tyvärr ligger mycket att informationen på webbplats och alla har inte tillgång till det, vilket vi är medvetna om, säger Torsten Palm, informationschef på Allmänna reklamationsnämnden.

Av de 58 ärenden som ARN har tagit ställning till har ungefär två femtedelar fått ett positivt svar, medan övervägande delen, tre femtedelar antingen har avvisats i porten eller fått avslag efter behandling i nämnden. I reda tal handlar det om att 17 fall har fått avslag.

– En bra förklaring kan ju vara att man inte ska ha rätt, därför att konsumenten inte har rätt enligt den lagstiftning som finns, säger Torsten Palm. En annan förklaring, som ofta är den korrekta, är att konsumenterna inte kan presentera sitt fall på ett klart och strukturerat sätt, så att vi får riktigt grepp om det, eller att man inte kan bevisa sina påståenden.

Ett fall i Nyköping, som gällde klagomål på nya köksluckor, var ett alltför komplicerat ärende. ARN avvisar ärenden där man skulle behöva prata med båda parter för att avgöra ärendet.

– En och annan blir förstås ganska besviken när man har gjort en anmälan till oss och vi tyvärr inte kan pröva det. Där det krävs en muntlig bevisning så är det domstol, där man kan höra parterna, som gäller.

Vid vår genomgång fanns det också 29 nya oklara ärenden, som ARN inte hade tagit ställning till.

Urban Hedqvist
urban.hedqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista