Eskilstuna

Nytt samarbete hjälper unga

Eskilstuna kommun och Arbetsförmedlingen ska från och med idag samarbeta mera när det gäller arbetslösa ungdomar. Ungdomarna upplever ofta att dom bollas runt bland myndigheterna för att få det stöd dom har rätt till. Nu ska personal från kommunens verksamheter och arbetsförmedlarefinnas vara på plats på Arbetsförmedlingen för att hjälpa ungdomar.

Sörmland har den högsta ungdomsarbetslösheten i Sverige och av länets kommuner ligger Eskilstuna näst högst. I april 2009 var 678 ungdomar mellan 18 och 24 år arbetslösa i Eskilstuna - en ökning med nära 60 procent på ett år. Bara Oxelösund har en högre arbetslöshet, procentuellt sett.

Tanken bakom det nya samarbete som idag inleds mellan kommunen och Arbetsförmedlingen är enligt myndigheterna att snabbt fånga upp de ungdomar som har svårast att komma in på arbetsmarknaden och få ett jobb. Det handlar i första hand om arbetslösa ungdomar under 25 år utan a-kassa, som söker försörjningsstöd hos kommunen och som ännu inte har kvalificerat sig för Ungdomsgarantin. 

Försörjningsstödhandläggare, socialsekreterare och studie- och yrkesvägledare från arbetsmarknads- och familjeförvaltningen ska finnas på plats på Arbetsförmedlingen för att tillsammans med AF:s handläggare och coacher stötta och motivera ungdomarna. Det kommer enligt kommunen att erbjudas både gruppverksamheter och mer individuellt inriktade insatser. 

Förhoppningen är enligt kommunen att detta ska utvecklas till en vardagssamverkan mellan myndigheterna så att ungdomarna ska slippa vända sig till flera instanser för att få det stöd de har rätt till. Många ungdomar upplever enligt kommunen att de bollas runt mellan myndigheterna på grund av de olika regelsystem som råder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista