Ändrad tidtabell väcker protester

SJ drar in de tidigaste morgontågen mot Stockholm från både Eskilstuna och Nyköping när de nya tågtiderna börjar gälla i höst efter stora reparationsarbeten vid Svealandsbanan. SJ vill öka antalet sittplatser genom färre men längre tåg. Förändringarna möts med protester från många tidiga resenärer. 

De nya tågtiderna börjar gälla den 26 oktober, det vill säga direkt efter den 11 veckor långa reparationstiden då vissa delar av tågsträckan Eskilstuna Stockholm ersätts med busstrafik. Det är inte bara morgontidiga pendlare från Eskilstuna som berörs när 5.15-tåget dras in. Från Nyköping försvinner också det tidigaste tåget som avgår 5:20 från Nyköping. Förutom de tidigaste tågen försvinner också någon avgång mitt på dagen och vid 22-tiden.

I elva års tid har Håkan Bjurling åkt med tåget kvart-över-fem tåget från Eskilstuna till Stockholm. Det är enda chansen för honom att hinna fram till Stockholm och ut till de olika arbetsplatser han har som byggnadsarbetare. I morse fick han veta att hans tåg inte kommer att gå så mycket längre till eftersom 5:15-tåget ska dras in.

– Den nya avgången är 25 minuter senare, det förstör allt, säger han.

Samtidigt som ändringen slår hårt mot sådana som precis som Håkan Bjurling måste vara tidigt på jobbet så får pendlare från Katrineholm behålla sina tidiga morgontåg.

Enligt SJs regionansvarige, Jan Kyrk så är anledningen till omläggningen att motverka trängsel och att folk får stå på tågen, det genom att låta många korta tåg bli färre men längre tåg.

– Jag har full förståelse för att förändringen kan innebära en försämring för någon, men vår absoluta övertygelse är att det blir bättre för dom flesta, säger Jan Kyrk. 

För Håkan Bjurling med sitt team som väntar på arbetsställningen någonstans i Stockholm klockan sju varje morgon blir det en klar försämring.

– Vi får väl köpa en gemensam bil och försöka hitta en parkeringsplats, och det där med att åka miljövänligt är bara att glömma, säger Håkan Bjurling. 

Åsa Stöckel
åsa.stockel@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista