SÖRMLAND

Dåligt intresse för EU-fonder

Många företagare, organisationer och kommuner i Sörmland är dåliga på att ansöka om pengar från EU: s strukturfonder. Det anser de politiker och den fackrepresentant från Sörmland som är med och väljer ut projekt som får stöd.

– Vi är väldigt dåliga på att ta del av pengarna och ansöka om dem. Jag beklagar det. Det är väldigt synd. Man kanske inte känner till att möjligheten finns eller att ansöknngarna är svåra, säger Iha Frykman, moderat oppositionsråd i Eskilstuna.

Drygt en tredjedel av EU: s budget går enligt EU till strukturfonderna. För östra Mellansverige, dit Sörmland tillhör, handlar det om drygt en och en halv miljard kronor för perioden 2007-2013.

Det finns två strukturfonder: den ena är den sociala fonden, som ska ge stöd för utbildning och kompetens inom företag och för arbetslösa.

Den andra är den regionala utvecklingsfonden. Den ska stimulera nyföretagande och samarbete, mellan till exempel näringsliv, högskola och kommuner i flera län.Och i den regionala utvecklingsfonden finns det fortfarande pengar kvar att söka för i år och även Tillväxtverket, som ansvarar för fonden, vill ha in fler ansökningar.

För att få fler att söka pengar från EU: s strukturfonder, så har Regionförbundet Sörmland, alltså kommunernas och landstingets egen intresseorganisation, precis utsett en samordnare. Hon ska nu ut i kommunerna för att leta efter projektidéer.

Iha Frykman, som själv sitter med i Regionförbundet Sörmland, hoppas att det ska ge resultat, eftersom pengarna i strukturfonderna, enligt henne, kan få stor betydelse.

– Pengarna är viktiga eftersom dom kan hjälpa till i starten av företag och entreprenörer genom sitt nytänkande borde söka i högre grad, säger hon.

Ingela Martinsgård
ingela.martinsgard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista