KATRINEHOLM

Klartecken för vindkraft i Gersnäs

Arton mindre vindkraftsverk och nio solpaneler får sättas i Gersnäs utanför Katrineholm. Det har byggnadsnämnden i Katrineholm beslutat. Som vi har berättat tidigare har ett företag i Stockholm ansökt om att få bygga en pilotanläggning med vindkraft och solcellsenergi i Gersnäs och företaget har nu fått klartecken för att bygga anläggningen. Privatpersoner och företag ska kunna köpa in sig i vindkraftsparken.

De vindkraftsverk som planeras att sättas upp är en mindre typ av vindkraftsverk, så kallade gårdsverk, som är max 25 meter höga. Vanliga vindkraftsverk kan vara uppåt 150 meter höga.

Förutom de arton vindkraftsverken har företaget också ansökt om att sätta upp nio solcellsföljare på kullen i Gersnäs, nära Västerleden. Solcellsföljaren är en typ av solpanel som drivs av en motor som vrider panelen i riktning mot solen, när den vandrar över himlen.

Totalt kommer vindkraftsverken och solpanelerna producera el som motsvarar 124 kilowatt.

Företaget som vill sätta upp vindkraftsverken har specialiserat sig på att sälja mindre solpaneler och gårdsverk till privatpersoner som vill tillverka sin egen el.

Företaget har tidigare sagt att den el som ska produceras i Gersnäs i första hand kommer att säljas till subventionerat pris till dem som vill vara med som delägare i anläggningen.

Enligt kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström kan anläggningen bli verklighet till hösten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".