Media viktigaste infokällan om emu

Media är den i särklass viktigaste informationskällan för förstagångsväljarna i gymnasiernas avgångsklasser. Ja-, och nejsidans egen information i till exempel valstugorna har haft klart mindre betydelse. Det visar den undersökning som Sveriges Radio Sörmland låtit göra bland 1300 gymnasieelever från hela Sörmland.
I Sveriges Radio Sörmlands undersökning bland gymnasieeleverna anger närmare 50 procent, det vill säga hälften av de tillfrågade, att de har fått sin huvudsakliga information om folkomröstningen från Radio, TV och tidningar. Etermedierna har ett stort försprång framför tidningarna, lite mer än dubbelt så många anger radio tv som främsta informationskälla framför tidningarna. Nästan var fjärde förstagångsväljare i undersökningen anger familj och vänner som främsta informationskälla. Bara lite drygt var tionde förstagångsväljare har fått sin information via skolan. Lika få anger ja- respektive nejkampanjerna som främsta informationskälla i EMU-valet och få har besökt någon valstuga.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".