SÖRMLAND

Skador ökar när sälstammen växer

Gråsälarna i Östersjön blir allt fler och i takt med att stammen växer ökar ersättningen för sälskador till det sörmländska kustfisket.

Länsstyrelsen betalar i år ut 725 000 kronor i ersättning för de skador som gråsälen i fjol orsakade länets småskaliga kustfiske. Ersättningen är kompensation för skador som gjorts på fisk och fiskeredskap.

Men länsfiskekonsulent Sten Nilsson säger att investeringar i nya typer av sälsäkra fiskeredskap hittills inte kunnat lösa problemet med sälskadorna.

Nätfisket efter sik, abborre och öring liksom strömmingsfisket med skötar under sommar och höst är snart omöjligt att bedriva, menar han.

Därutöver har Sörmland fått drygt 230 000 kronor som bidrag till investeringar i åtgärder för att förebygga skador av säl. Pengarna kommer från Naturvårdsverket.

Naturvårdsverket betalat ut nästan 25 miljoner kronor i hela landet som ersättning för den skada som sälen orsakar det småskaliga kustfisket då den förstör fiskeredskap och äter upp fångsten. Bidragen till investeringar i skadeförebyggande åtgärder uppgår för hela landet till 4,5 miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".