Lokalt stöd för folkomröstningen

Lokala politiker i Sörmland stöder beslutet att genomföra folkomröstningen om emu på söndag, trots mordet på utrikesminister Anna Lindh.
- Annars hade man ju gett en, förhoppningsvis "galning", en seger och annars kan det ha rubbat det demokratiska systemet, säger Hans Ekström, kommunsstyrelsens ordförande i Eskilstuna.
En händelse som den med Anna Lindh påverkar människor och att det i sin tur kan ha betydelse för folkomröstningen är inte omöjligt, menar Hans Ekström. Det kan komma att påverka hur folket tar emot och accepterar resultatet. Liksom de övriga lokalpolitikerna, både ja- och nejsägare, som Sveriges Radio Sörmland talat med, så stöder han partiledarnas beslut att genomföra folkomröstningen som planerat, men resultatet kan komma att ifrågasättas i efterhand: - Det finns ju ett problem med beslutet. Resultatets legitimitet kan påverkas. Men bland vanligt folk råder det delade meningar. Nyköpingsbon Lars-Erik Larsson håller med politikerna. - Jag tycker att det är det bästa sättet att hedra Anna Lindh på. För demokratins skull som hon kämpat för i hela sitt liv. Anette Bruscher, från Nyköping, tycker däremot inte att folkomröstningen ska genomföras. - Jag tycker att man ska skjuta på det för det är så mycket upprörda känslor just nu.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".