Valdeltagandet var lågt i norra innerstan i Oxelösund
Oxelösund

"EU känns så långt borta"

Fler svenskar röstade i EU-parlamentsvalet i år än tidigare, men i några sörmländska valdistrikt var valdeltagandet mycket lågt. Krusgårdsberget i Eskilstuna blev det valdistrikt i Sörmland med det lägsta valdeltagandet. Där röstade 27,4 procent av de röstberättigade i årets val till EU parlamentet. Även i valdistriktet Oxelösunds innerstad var valdeltagandet lågt, 28,1 procent.
– Tyvärr röstade inte jag, man får väl skämmas delvis, men man måste vara mer insatt. Det känns så långt borta, säger ett par Oxelösundsbor.

Strängnäs valdistrikt 4 var det distrikt, där flest hittade till vallokalen. 55,9 procent av alla röstberättigade där röstade.

Vingåker med ett valdeltagande strax under 40 procent var den kommun med störst andel röstskolkare, att jämföras med Strängnäs och Nyköping med drygt 47 procents valdeltagande. Men Norra innerstan i Oxelösund har tillsammans med ett par distrikt i Eskilstuna ett röstdeltagande under 30 procent - sju av tio röstberättigade skolkade alltså. Norra innerstan är dessutom det valdistrikt i Oxelösund där Sverigedemokraterna kom över fyraprocentspärren.

- Det är bekymmersamt och skrämmande, det är precis som i riksdagsvalet. Det fortsätter och ökar tyvärr, säger kommunalrådet Benita Vikström, som tror att det låga valdeltagandet kan handla om missnöje med EU, som många upplever som ett politist elitprojekt.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".