Sörmland

Många skolavslutningar i kyrkan

Det är skolavslutning för många barn i Sörmland den här veckan och fortfarande hålls den på flera håll i kyrkan. Var sjätte skola i Eskilstuna och Nyköping håller till i kyrkan. Det visar en genomgång som Sveriges Radio Sörmland har gjort. Men diskrimineringsombudsmannen är kritisk till att skolavslutningar hålls i kyrkan, eftersom vissa elever kan känna sig kränkta.

– Vi har ingen egen stor lokal som tar så många barn, så därför beslutade jag att vi är i kyrkan även i år, säger Leif Andersson är rektor på Björktorpsskolan i Eskilstuna. Men vi har personal som inte går till kyrkan på grund av annan religion. De kommer att vara kvar i skolan tillsammans med de barn som inte ska gå till kyrkan och ha en avslutning på skolan.

Enligt skolverket är det helt okej att ha skolavslutningen i kyrkan så länge tonvikten inte ligger på religiösa inslag utan på högtidlighet och samvaro.

Men diskrimineringsombudsmannen är av en helt annan uppfattning. DO anser att skolorna bör sträva efter att hitta en neutral lokal eftersom avslutning i kyrkan kan leda till att elever och föräldrar, som till exempel är ateister eller tillhör en annan religion än den kristna, kan känna sig kränkta.

På Nävekvarns skola i Nyköping firar man sedan några år tillbaka, just av den här andledningen, skolavslutningen i folkets park.

– Den största skillnaden är väl att det inte finns några religiösa inslag, säger Denise Eriksson, biträdande rektor på Nävekvarns skola. Vi har plockat bort de delarna.

Men eleverna besöker ändå kyrkan ibland till exempel går de på en gudstjänst i samband med första advent. De elever som inte får eller vill följa med stannar då kvar på skolan med en vuxen.

– Man måste ju kunna ge eleverna det här också, men just skolavslutningen kändes så stort, säger Denise Eriksson. Där bjuder man ju in allmänheten på ett helt annat sätt.

Karin Frimodig
karin.frimodig@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".