Beslut om omskärelse av pojkar

Från och med i höst kommer pojkar i Sörmland få omskära sig i sjukvården, även om det inte finns några medicinska skäl. Det beslutade landstingsstyrelsen idag. Landstinget Sörmland beslutade att följa prissättningen i Stockholms läns landsting, vilket betyder att det ska kosta 1000 kronor för patienten. En allt för hög avgift kan innebära att föräldrar utför oskärelser utanför den medicinska vården, menar landstinget.

Det är arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och landsting, SKL, som vill att alla landsting ska erbjuda omskärelse av pojkar från den första oktober mot bakgrund av att Socialsstyrelsen sagt att det är ett lagstadgat ansvar för landstingen.

Omskärelse av pojkar ska förhindra att det utförs av icke-medicisk personal vilket kan leda till hälsorisker för barnen, enligt Socialsstyrelsen.

Omkring 3 000 pojkar omskärs varje år i Sverige, men bara en tredjedel inom den offentliga vården. En del omskärs på privata kliniker och en del av icke medicinsk personal. Det beror bland annat på att det är olika regler och taxor i de olika landstingen.

Finns medicinska skäl så gäller vanlig sjukvårdstaxa, men om det handlar om religiösa eller andra skäl så blir det väsentligt dyrare. Det kan variera mellan 1000 och 7000 kronor runt om i landet. Det anser Sveriges kommuner och landsting är olyckligt och vill ha en samordniing så att det blir likvärdiga villkor.

Det är oklart hur många pojkar i Sörmland som skulle bli aktuellaför omskärelse, men landstinget uppskattar att det mindre än 100 pojkar skulle omskäras per år.

Beslutet i landstinsgstyrelsen innebär att Landstingsdirektören får uppdrag att se till att landstinget förbereder sig för att kunna uföra omskärelser av pojkar från och med första oktober, antingen själv eller att någon extern vårdgivare utför det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".