I Oxelösund lades Piratpartiets valsedlar vid sidan av.
Oxelösund

Sidolagda valsedlar inget lagbrott

Röstmottagarna i Oxelösund bröt inte mot lagen när de sorterade bort Piratpartiets valsedlar ur valsedelsstället. Det menar Val-myndigheten.Som vi berättade i morse blev Piratpartiets valsedlar bortsorterade från de övriga valsedlarna i Oxelösund, och lagda på ett bord bredvid, vid EU-valet i söndags.

– Lagen är inte så tydlig den säger bara att valsedlarna ska finnas på samma plats men inte specifikt att de måste ligga i samma fack, säger Helena Ihrstedt som är informatör på den statliga Valmyndigheten.

Enligt Helena Ihrsedt på Valmyndigheten bröt inte valnämnden i Oxelösund mot lagen när de lade Piratpartiets valsedlar på ett annat bord. Men hon tycker det är tråkigt att lagen är så pass otydlig, för Valmyndigheten vill helst se att man lägger valsedlarna på ett och samma ställe.

I Oxelösund valde alltså valnämnden att lägga Piratpartiets och Feministiskt initiativs valsedlar utanför valsedelsstället, på ett bord bredvid. Medlemmar i Piratpartiet i Oxelösund gick i söndags runt till vallokalerna och flyttade valsedlarna från bordet till valsedelsstället. Men röstmottagarna flyttade genast tillbaka valsedlarna igen.

Enligt Helena Ihrsedt på Valmyndigheten är det upp till röstmottagarna att hålla ordning, och vad som är ordning bestämmer kommunen.

Socialdemokraten Sören Carlsson är ordförande i valnämnden i Oxelösund och den som gav direktiv om att valsedlarna skulle läggas utanför valsedelsställen. Sören Carlssons förklaring är att det blir trångt om alla 24 partier ska finnas med i valsedelsstället. De partier som fick under en procent av rösterna i förra EU-valet, bland annat Piratpartiet, fick finna sig i att ha valsedlarna utanför stället. Det är också där gränsen går enligt lagen - kommunen är bara skyldig att trycka upp och hantera de valsedlar som kommer från de partier som kommit förbi enprocentsspärren i föregående val.

Oxelösund var en av de kommuner i Sörmland där Piratpartiet fick flest röster, men Piratpartiets Richard Park tror att partiet hade kunnat få fler om valnämnden lagt röstsedlarna på samma ställe.

– Några procent till kanske vi kunde ha fått för det är klart att folk blir misstänksamma när vi och Fi ligger vid sidan av, jag tror helt klart att det påverkade resultatet, menar Richard Park.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".