Tingsrätten dömde 63-åringen för mord.
NYKÖPING

63-åringen döms till vård

Den 63-årige man som misstänks ha dödat sin fru i en lägenhet i Nyköping i början av mars, dömdes på onsdagen för mord. Eftersom han lider av en allvarlig psykisk sjukdom döms han till rättspsykiatrisk vård.

Socialstyrelsens rättsliga råd har konstaterat att den 63-årige sexbarnspappan lider av en allvarlig psykisk störning, och han döms därför till vård med särskild utskrivningsprövning. Det betyder att han kommer att hållas kvar inom psykvården tills han bedöms vara tillräckligt frisk.

Av domen framgår att 63-åringens våldstendenser varit kända hos myndigheterna sedan tidigare.

I november förra året tvångintogs han på psykkliniken efter att hans fru berättat att han hotat att bränna familjen inne. Men han skrevs ut samma dag, eftersom det inte ansågs finnas skäl att hålla honom kvar. Under några dagar bodde frun och barnen på en kvinnojour, men de flyttade sedan hem igen. Socialtjänsten tillsatte en familjestödjare som skulle följa utvecklingen i familjen, och i februari sade kvinnan att det var lugnt hemma. Det var bara några veckor innan 63-åringen fick ett utbrott och tog fruns liv, efter att hon sagt att hon ville skiljas.

Under rättegången sade 63-åringen att det hela var en olyckshändelse och advokaten ville att 63-åringen skulle dömas för grovt vållande till annans död, alternativt dråp.

Men tingsrätten trodde inte på att dådet var en olyckshändelse. Rätten konstaterar i domen att 63-åringen täppte till kvinnans andningsvägar under flera minuter och med ett intensivt tryck, något som tyder på att han verkligen ville ta livet av henne.

Brottet bedöms också som grovt eftersom han givit sig på en skyddslös närstående i hemmet. Han döms därför till mord, och inte till dråp. Han ska också betala ett skadestånd på 50 000 kronor vardera till nio familjemedlemmar.

Åklagaren ville att mannen skulle utvisas efter vårdtiden, eftersom han inte är svensk medborgare, men det sade tingsrätten nej till. Mannen har flyktingstatus och tingsrätten menar att det inte finns några belägg för att han skulle utgöra någon allvarlig fara för allmän ordning och säkerhet i Sverige.

Parets fem barn i Nyköping har tagits om hand av morbrodern sedan mamman dödades. Morbrodern Ahmad Sharafi är den enda anhöriga barnen har kvar i Sverige. Migrationsverket har tidigare beslutat att han ska utvisas, men efter uppmärksamhet i media och protester från allmänheten har Migrationsverket bestämt sig för att se över hans fall igen. Än har Migrationsverket inte meddelat något beslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".