Felaktig enkätundersökning om Sörmländska företag

Åttiosex procent, alltså de allra flesta sörmländska företag är för ett ja till euron. Det hävdar arbetsgivarorganisationen Svenskt näringsliv, trots att frågan inte ens ställs i den enkät som ligger till grund för undersökningen.
Dessutom är det så få av organisationens medlemmar, bara 80 av de 1900 sörmländska medlemsföretagen, som svarat på enkäten att inga bestämda slutsatser kan dras av undersökningen. Det var förra veckan som Svenskt näringsliv gick ut till sina medlemsföretag med en enkät. I följebrevet sägs att undersökningen är ämnad att spegla sörmlandsföretagarnas inställning till euron och att den ska användas för att få lokaltidingarna att skriva om organisationens ståndpunkt ja till EMU på nyhetsplats. Och trots att frågan om företagarna är för eller emot euron inte ens finns med i enkäten så presenteras undersökningen som om 86 procent av sörmlandsföretagen är för ett ja till euron. -Jag blev förbannad, så här får man ju inte göra i en enkät, som ska spegla vad vi företagare tycker, säger Ulf Hylander, lantbrukare från Nyköping, och medlem i arbetsgivarorganisationen Svenskt näringsliv. -Förtroendet får Svenskt näringsliv sjunker ju, visst kan ju de få bedriva kampanj om de vill, men de får göra det på ett schysst sätt, säger Ulf Hylander Men Svenskt näringsliv tycker inte de gjorde något fel när de redovisade resultatet av sin undersökning förra veckan. -Vi har ju inte skrivit att 86 procent av de sörmländska företagen kommer att rösta ju till euron, säger Fredrik Karlsson, presschef för Svenskt Näringsliv. Men ni har sagt att de är för ett ja till euron? -Ja. Ser du inga problem med den formuleringen när ni inte har med nån fråga som syftar på det i undersökningen? -Nej, faktiskt inte.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".