Dyrt för landsting att införa euron

Om euron införs i Sverige kommer det kräva stora resurser av landstingen, det tror Christer Lindman, landstingsdirektör i Sörmland.
-Vi måste räkna om avgifter till euro, och där måste vi se till att vi får en enkelhet, och undvika en massa decimaler på summorna. Våra avtal vi har med leverantörer och andra måste också korrigeras, alla blanketter och broschyrer måste anpassas, vi måste gå ut med information, säger Christer Lindman. Innan folkomröstningen är klar så läggs inga resurser ner på en anpassning, men skulle det bli ett Ja till euron, så har landstinget alltså räknat ut var effekterna blir störst. Och efter en eventuell Ja-seger kommer flera landstingsanställda få ägna en del av sin arbetstid åt euroanpassningsarbetet. Enligt Landstingsdirektören vore införandet av en ny valuta bara ännu en ny omständighet som man ständigt finner sätt att anpassa sig efter. -Det är alltid saker som påverkar oss från omvärlden, och det blir en sån här sak också. Man får tillfälligt sätta igång ett projekt och avsätta resurser för att genomföra det här, och då kan andra saker få vila. Det kan alltså bli så att vissa verksamheter i vården får vänta? -Jag har svårt att se att det kommer att skjuta undan nåt som är viktigt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".