Eskilstuna

Fängelsedömd får inte resning

En man som dömdes till tio års fängelse för inblandning i det uppmärksammade fallet med narkotika- och vapenaffär, som polisen i Eskilstuna utredde, och där den dåvarande kriminalkommissarien Olle Liljegren var inblandad, får inte resning i Högsta domstolen. Mannen anser att han utsattes för brottsprovokation genom Liljegren och hans infiltratör, men enligt Riksåklagaren har det inte framkommit något i mannens ansökan som är skäl för resning.

Den aktuelle mannen var fånge på Hällbyanstalten i Eskilstuna och styrde narkotikaleveranser inifrån fängelset och dömdes i tingsrätten till sex års fängelse för bland annat grovt narkotikabrott och grov varusmuggling. Han fick sitt straff skärpt till tio års fängelse i hovrätten.

Härvan där Olle Liljegren var huvudman tillsammans med sin infiltratör, avslöjades 2003/2004 då en holländsk knarkkurir och flera personer från Eskilstuna och Strängnäs greps av polisen. Polisens utredning, med bland annat omfattande telefonavlyssning, ledde så småningom fram till att kriminalkommissarien misstänktes vara inblandad.

Han anklagades för att ha anlitat infiltratören för att nästla sig in i olika kriminella kretsar. Allt för att få information och avslöja ligorna.

Ett exempel på infiltrationen var narkotikaleveranserna som styrdes av den fången, som hade kontakt med en holländsk narkotikaleverantör, som skickade kurirer till Sverige och hade infiltratören som kontakt på utsidan av muren.

I tingsrätten dömdes Olle Liljegren till fyra år fängelse för bland annat grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott. Rätten ansågatt han använt otillåten brottsprovokation för att avslöja brott i den undre världen och därmed själv begått brott, men han frias helt av hovrätten.

Men Riksåklagaren ville att Högsta domstolen skulle pröva vapendelen av målet för att få svar på vilka möjligheter polisen har att hantera vapen utöver det som sägs i vapenlagen och rättegångsbalken. Högsta domstolen utredde om Liljegren i sin tjänst hade tillstånd att ha vapnen, som han tog i beslag vid olika operationer i kriminella kretsar.

Högsta domstolen dömde honom för ett fall av vapenbrott och tjänstefel i ett annat fall, till villkorlig dom. Han blev av med jobbet.

Liljegren hävdade att hans metoder, att med hjälp av infiltratörer avslöja grovt kriminella kretsar, var sanktionerade av hans överordnade chefer.

Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".