Sälar tycker också om fisk.
sörmland

Säl allt större problem för fiskare

Yrkesfiskare längs Sörmlandskusten får mer och mer problem med gråsälar, som förstör deras fiskeredskap och äter upp fångsten. Det menar fiskekonsulent Sten Nilsson på Länsstyrelsen.

Nätfisket efter sik, abborre och öring liksom strömmingsfisket med skötar under sommar och höst är snart omöjligt att bedriva i Sörmland, enligt fiskekonsulenten. Fasta fiskeredskap som ryssjor och fällor är också utsatta för skador av sälen, menar han.

Antalet gråsälar i Östersjön fortsätter att öka och i dag beräknas antalet vara över 26 000.

Naturvårdsverket har i år ökat ersättningen för sälskador och åtgärder för att förebygga skador av säl. Kustfisket i Sörmland fick närmare en miljon som kompensation för det ökade antalet sälar.

Men de ökade bidragen hjälper inte, enligt Sten Nilsson på Länsstyrelsen. Han säger att investeringar i nya typer av sälsäkra fiskeredskap hittills inte har kunnat lösa kustfiskets problem med sälen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".