golf

Nordqvist skrev svensk golfhistoria

Den 22-åriga torshällatjejen Anna Nordqvist skrev golfhistoria natten till måndag med seger i LPGA-mästerskapen på Bulle Rock i Havre de Grace i Maryland, där hon blev yngsta svenska hittills att vinna en major. Med en birdie på 18:e och sista hålet drygade hon ut ledningen över tvåan, brittiska Lindsey Wright. Nordqvist gick fjärde och avslutande rundan på 68 slag, fyra under par. Wright hade 70 slag, två under par, medan sydkoreanska totaltrean Jiyai Shin också gick avslutningsrundan på fyra under par.

Nordqvist, som får motsvarande drygt 2,3 miljoner kronor för sin seger på Bulle Rock, är den fjärde svenskan som tar hem en stor major. Och då har hon bara varit proffs i några månader.

Efter segern berömde Anna Nordqvist caddien Gustaf Rosdahl, och berättade om stödet från Annika Sörenstam, som vunnit tio majortävlingar och 90 titlar runt om i världen under sin sagolika karriär.

– Jag har fått mycket stöd från henne. Hon har sagt till mig att bara göra det jag gör och ta ett slag i taget, berättade Anna Nordqvist i tv efter segerputten på artonde greenen, enligt Svensk Golfs webbsida.

Nordqvist ingår i Annika Team och får råd och hjälp av den tidigare världsettan. Svensk Golf skriver att Nordqvists seger innebär att hon slipper att kvala till US Open.

Radiosporten