SÖRMLAND

Maten dyrast i Gnesta

Maten har blivit billigare i Sörmland enligt pensionärsorganisationen PRO:s senaste prisundersökning. Priset har gått ner 5,4 procent per vara på ett år i de 45 butiker som testats. Dyrast var Hemköp i Gnesta.

Laila Rothmaier, en av PRO:s inspektörer, säger att hon och de andra inspektörerna tittar på vardagsprodukter när de gör sina kontroller.

– Alltifrån mjöl, socker, kex, margarin, filmjölk ärter med fläsk och tandkräm, sådana här alldagliga varor som jag tror de flesta av oss handlar någon gång under veckan, säger Laila Rothmaier.

Värdesätter ni kvalitén eller är det bara priserna ni kollar på?

– Nej det är bara priserna. Om det här kan medverka till att det blir billigare är det ju bara bra, säger hon.

PRO, pensionärernas riksorganisation, gör årligen en undersökning av matpriserna i Sverige. I Sörmland kostade en matkasse med de utvalda varorna i år 1550 kronor. Förra året kostade varorna 65 kronor mer, 1 615 kronor. Men priserna i Sörmland ligger över snittet, trots att matvarorna blivit billigare sedan förra undersökningen för ett år sedan.

Av de 45 testade butikerna i Sörmland är Hemköp i Gnesta dyrast. Där kostade de utvalda varorna 1680 kronor. I den billigaste butiken, Ica Maxi i Skiftinge, kostade varorna 1267 kronor.

Billigast i Sverige var Södra Älvsborg där varorna i snitt kostade 1318 kronor.