OXELÖSUND

Kidnappningsrättegång inleds

På tisdagseftermiddagen inleds rättegången mot den kvinna från Oxelösund, som misstänks för att ha fört bort sina två söner från deras pappa. Mamman är åtalad för egenmäktighet med barn, men hennes advokat kommer under rättegången hävda att kvinnan är oskyldig.

Sönerna hälsade på sin mamma i Sverige i höstas, och skulle sedan åka tillbaka till pappan i Australien, men mamman försvann med barnen och var borta i flera månader. I april greps mamman i en bostad i Västmanland, där också de båda sönerna fanns.

Kvinnan förlorade en vårdnadstvist om barnen 2004. Pappan har sedan dess haft ensam vårdnad, men mamman har haft rätt att träffa barnen.

Enligt mammans advokat Susanne Ekberg-Carlsson har mamman haft "beaktansvärda skäl" för sitt handlande.

– Men jag vill inte gå in på vad det handlar om innan rättegången. Det handlar om barnens relation och situation hos fadern, säger Susanne Ekberg-Carlsson.

Som advokaten ser det har mamman inte fört bort barnen från deras pappa, utan bara förlängt sitt umgänge med barnen.

– Det här borde vara ett civilrättsligt mål och inget brottmål. Man får skilja på att olovligen kvarhålla ett barn efter umgänge och egenmäktighet med barn. När det gäller egenmäktighet med barn ska man skilja någon från någon, eller bortföra ett barn, säger hon.

– Eftersom det här föranleddes av ett gemensamt beslut var det inte brottsligt, det var hennes tur för umgänge, säger Susanne Ekberg-Carlsson.