sörmland

Kritik mot psykologbrist

Bara tre av länets 21 vårdcentraler har en psykolog. Något som borde finnas överallt, enligt Psykologförbundet, som gjort undersökningen.  
– När det gäller vårdcentraler idag så vet vi att ungefär var tredje patient som kommer dit söker för psykisk ohälsa då är det självklart att det ska finnas psykologer där som kan möta de behoven, menar Lars Ahlin som är ordförande på Psykologförbundet.

45 procent av de som behöver psykisk vård vill kunna få den direkt av vårdcentralen enligt Sveriges psykologförbund. I Sörmland har endast 3 av 21 vårdcentraler en psykolog.

Om man till exempel går till Bagaregatans vårdcentral i Nyköping får man istället prata med en läkare, som sedan, ifall denne tycker det är lämpligt, skickar patienten vidare på remiss till en psykolog.

Väntetiden är enligt psykologförbundet både kostsam för samhället och orätt då man med psykisk ohälsa har lika stora behov av direkt vård, som om man har ont i exempelvis magen.

– Det är ingen som tjänar på den omvägen det tar bara tid och ökar belastningen på läkarna, säger Lars Ahlin från psykologförbundet. Men primärvårdschefen i Nyköping, Lars Åberg menar att den modell man har byggt upp, att patienten träffar en läkare först, fungerar.

– Vilken är anledningen till att ni inte har en psykolog man får träffa om man har behov?

– Området är relativt nytt och för inte särskilt många år sen så fanns det inte någon som helst beteendevetare eller kurator som man kunde få tala med, säger Åberg.

– Men varför ska man behöva vänta längre på hjälp för att man har psykiska besvär och inte fysiska?

– Vi jobbar ju i lag inom primärvården så jag ser det inte som att det står mot varandra, menar Åberg.

David Nilsson Hamne
david.nilsson-hamne@sr.se

Här finns psykologer

Stadsfjärdens vårdcentral i Nyköping,
Strängnäs vårdcentral
Mariefreds vårdcentral

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.