Bakläxa för kärnavfallsbolag

Kärnkraftsinspektionen SKI ökar nu trycket på kärnavfallsbolaget Svafo att hitta en tillfällig lösning för det gamla uran från kärnreaktorer i Stockholm, som nu ligger förvarat i Studsvik, utanför Nyköping. SKI är missnöjda med bolagets handlingsplan för hur materialet ska tas om hand.
Redan i januari begärde SKI att Svafo skulle arbeta fram en handlingsplan för hur dom cirka fem ton historiskt uran som idag finns i Studsvik tillfälligt ska tas om hand. Detta eftersom en upparbetning av uranet i Storbritannien inte är möjlig i dagsläget. Delar av uranet förvaras under vatten och en del av det har korrosionsskador. I augusti fick SKI en handlingsplan från kärnavfallsbolaget, men den var inte tillräckligt genomarbetad, ansåg SKI. Svafo får därför bakläxa och ska senast den 31 januari ha den begärda handlingsplanen klar. Bolagets huvudalternativ är att uranet ska torrlagras i ett förvar i Studsvik dit också de idag problemfyllda våtförvarade bränsleelementen ska föras. Sellafieldanläggningen i Storbritannien har nu också aviserat att de i framtiden inte kommer att ta emot den här typen av använt kärnbränsle för upparbetning, vilket ytterligare komplicerar hanteringen av bränslet som innehåller en mindre mängd plutonium.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista