Nyköping trotsar dom i länsrätten

Nyköpings kommun bröt mot lagen när kommunen tecknade reklamavtalet med flygbolaget Ryanair. Fler företag skulle ha erbjudits att konkurrera om avtalet genom en offentlig upphandling, enligt Länsrätten, men Nyköpings kommun kan inte göra en upphandling, säger kommunjuristen Robert Tholén.
Domen har satt Nyköping i en svår sits, och ett alternativ är, enligt Robert Tholén att helt enkelt strunta i att Länsrätten anser att avtalet är olagligt: - Man skulle teoretiskt kunna betala ut pengarna och det finns inga sanktionsmöjligheter emot det. Det får mans tälla emot vad kommunen riskerar annars. "Uppseendeväckande" Länsrätten anser att 55-miljonersavtalet mellan Nyköping och Ryan Air är olagligt, och mnear att kommunen ska göra en ny upphandling av reklamavtalet. Det menar Nyköpings kommunjuristen Robert Tholén är omöjligt, eftersom man riskerar ett stort skadestånd till Ryan Air om man inte följer avtalet. Med andra ord, ett mycket svårt läge för Nyköping. Nyköping har redan betalat ut 40 av dom 55 miljonerna till Ryan AIr, resten hade Länsrätten tidigare förbjudit kommunen att betala ut. Robert Tholén menar att det i domen inte uttryckligen står att man inte får betala ut pengarna nu. Det skulle kunna vara ett kryphål för kommunen att komma ur den svåra situationen, men då måste man å andra sidan strunta i att göra en ny upphandling som länsrätten anser, och det skulle, för att citera Robert Tholén, "vara uppseendeväckande". Däremot är det ett beslut som politikerna i så fall får ta, säger han. Men det finns också andra alternativ säger han. - Vi kommer överväga ett överklagande. Det skulle vara intressant att få det prövat. Sedan ska vi diskutera med Ryanair om andra lösningar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".