ESKILSTUNA

Hovrätten fastställer dom i Flinkmålet

Det blev friande dom också i hovrätten för den 44-årige man från Katrineholm som dödade Göran Flink 1993. Hovrätten anser, liksom tingsrätten, att 44-åringen gjort sig skyldig till dråp. Men eftersom avskrivningstiden för dråp har passerat kan han inte dömas för brottet.

Åklagaren ville få honom fälld för mord. Hade 44-åringen fällts för mord, hade han kunnat få fängelse, eftersom avskrivningstiden för mord är längre.

44-åringen dök upp i polisutredningen förra hösten efter att polisen rutinmässigt hade tagit ett DNA-prov från honom när han misstänktes för en bilstöld. DNA-provet visade sig matcha det DNA som hittades i Flinks lägenhet för femton år sedan.

44-åringen erkände då att han befunnit sig i Göran Flinks lägenhet i maj 1993.

Han erkände också att han misshandlat offret, men sade att han handlade i nödvärn. 44-åringen hävdade att mannen försökte förgripa sig på honom sexuellt. 

Hovrätten delar tingsrättens uppfattning att 44-åringen hade laglig rätt att freda sig, men att han överskred sin nödvärnsrätt när han tillfogade offret de svåra skallskador han senare dog av.

Gärningen bedöms trots det som dråp, och inte som mord. Som hovrätten ser det har 44-åringen handlat i affekt som en reaktion på övergreppet.

Enligt Mikael Rying, kriminolog vid Mittuniversitetet, är det mycket ovanligt att det går så lång tid från att brottet begås till det att straffet utdöms.

– 80 procent av alla fall av dödligt våld klaras upp. Av alla uppklarade fall från 1990 till 2006 var 98 procent uppklarade inom ett år. 90 procent av dem var uppklarade redan inom en månad. Av de två procent, 30 fall, där gärningsmannen greps efter mer än ett år efteråt var alla utom tre gripna inom fyra år, säger han till TT.

Att det går så lång tid att brottet preskriberas innan gärningsmannen döms har han aldrig hört talas om tidigare.

Kännetecknande för dödligt våld som tagit mer än ett år att lösa är att offer och gärningsman inte kände varandra. I ungefär hälften av fallen, 14 stycken, kände offer och gärningsman inte varandra, i elva av fallen var de bekanta. I Eskilstunafallet hade de båda männen träffats på en krog tidigare på kvällen.

Tipset som ledde polisen till 44-åringen kom en månad innan preskriptionstiden för dråp gick ut, men lämnades aldrig vidare till polisens så kallade cold case-grupp. Hade hovrätten dömt honom för mord hade straffet blivit fängelse eftersom preskriptionstiden för mord är längre.

SR Sörmland/TT