Eskilstuna

Hans Ekström: Kör svenskt

Tjänstemän och politiker i Eskilstuna som har rätt till tjänstebil borde enbart ha svenskproducerade bilar, den uppmaningen kommer från kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna, socialdemokraten Hans Ekström. Anledningen är den ekonomiska krisen inom bilindustrin, som bland annat slagit hårt mot anställda på Volvo i Eskilstuna.

– Jag tycker att det är lämpligt att man köper bilar i en stad som Eskilstuna, som är tillverkade i Sverige eftersom vi vet att fordonsindustrin är viktigt för Sverige, Sörmland och Eskilstuna. Det ska premieras, säger Hans Ekström, som själv kör Volvo.

Idag är 23 av de 33 tjänstebilarna i Eskilstuna av märket Saab eller Volvo och om Hans Ekström fick styra över detta så skulle Eskilstuna idag enbart ha svenskproducerade tjänstebilar.

 Den negativa stämpeln på svenska bilar som sämre för miljön med hög bensinförbrukning är man enligt Ekström nu på väg att tvätta bort. 

Hans Ekström uppmanar de chefer och politiker som ännu inte har en svensk tjänstebil att tänka om - det eftersom det inte är möjligt med dagens upphandlingsregler att styra inköpen av tjänstebilar så att bara svenska bilar leasas:

– Vi kan inte säga att man ska köpa svenska bilar. Det är mot EU:s regler, men budskapet kan gå till var och en att man tänker på det när man beställer den bil man vill ha.

Per Thyrén
per.thyrén@sr.se