TROSA

Trosa - 400 eller 500 år?

Trosa kommun firar 400-årsjubileum i år, trots att kommunen firade 500 år redan på 50-talet. En som minns firandet på 50-talet är Mats Ottoson, som då var sju år gammal. 

– Det starkaste minnet var stridsvagnarna som kom, tvärs över det som nu är fotbollsplanen. Då stod jag på det sommarstället vi hade på Malmgården, och såg r vagnarna komma. Det var rätt imponerande för en liten pojke att se de här stridsvagnarna, säger Mats Ottoson.

Det är egentligen så enkelt att man firar två saker.

År 1454 fick Trosa som då låg vid Trosa lands kyrka sina stadsprivilegier av kung Karl Knutsson. Knappt 50 år senare flyttade staden dit den ligger idag.

Och ytterligare några år senare 1610 kom en annan kung, kung Karl IX, och gav Trosa stadsprivligier igen på den nya platsen. Och därför har politikerna bestämt sig för att fira 400 år nästa år med tjuvstart i augusti.

Johan Sandlund, kommunchef i Trosa, tycker inte att stadens firande förlorar i auktoritet bara för att man först firar 500 år och sedan drygt 50 år senare firar 400 år.

– Vi har en kontinuerlig inflyttning och för de människor som inte har bott här så länge tror jag det är viktigt att man får en anknytning till Trosas historia, säger han.

Karin Frimodig
karin.frimodig@sr.se