OXELÖSUND

Gräsklipparrace mot besparingar

En gräsklippartävling anordnades i Oxelösund på midsommaraftonen, som en reaktion mot kommunens besparingar. Oxelösundspolitikerna har sparat in på parkskötseln i kommunen, och gräset har vuxit sig högt på många håll. Några Oxelösundsbor som tröttnat på de vildvuxna gräsmattorna tog saken i egna händer.

– Jag hörde så många som pratade om att det såg så bedrövligt ut att jag tänkte, vad sjutton, något kan vi göra själva, säger Oxelösundsbon Kenneth Rodrick.

Kenneth Rodrick bjöd in sina grannar till en tävling om vem som kunde klippa gräset på fältet vid Djursgraven snabbast.

Han delade ut lappar om gräsklippartävlingen till omkring 500 hushåll. På midsommarafton ställde arton deltagare upp sig på gräsplanen vid Djursgraven, alla med varsin gräsklippare och assisterande grannar och familjemedlemmar. Kvinnor och män turades om bakom maskinerna, påhejade av publik från grannskapet.

– Man fick bytas av för det blev lite jobbigt ibland. Det började ryka om en del maskiner, gräset var lite för högt, säger Kenneth Rodrick.

Parkskötseln var ett av de första områdena som politikerna i Oxelösund bestämde sig för att spara in på när ekonomin i kommunen vände neråt. Nu under sommaren har besparingarna börjat märkas. Kenneth Rodrick förstår att kommunen måste spara, men tycker det är synd.

– Det är en så vacker kommun och det ser så förfallet ut nu, säger han.

När gräsklippningen vid Djursgraven var klar restes en midsommarstång och det blev dans till dragspelsmusik och fioler.

– Vi dansade, sjöng och hade trevligt, säger Kenneth Rodrick.

Vad blev förstapriset i gräsklippartävlingen?

– Äran och en flaska mineralvatten.