sörmland

Flest tjänstebilar i Eskilstuna

Eskilstuna är den kommun i Sörmland som är mest generös då det gäller tjänstebilar till höga chefer och politiker. Eskilstuna med de kommunala bolagen inräknade har idag fler tjänstebilar än de övriga kommunerna och landstinget tillsammans.

– Det är självklart så att det sticker i ögonen om man tittar på ledande personer som har väldigt bra betalt, men vill man ha en viss typ utav medarbetare så får man titta på vad man ger för ersättning annars får man inte de man vill ha, menar Hans Ekström kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna.

Enligt Sveries Radio Sörmlands granskning är det idag 33 höga chefer och politiker i Eskilstuna kommun och kommunens bolag som har förmånen tjänstebil. I de andra åtta Sörmländska kommunerna tillsammans finns det totalt 15 chefer med tjänstebil, färre än hälften så många som i Eskilstuna alltså. Inte ens om man räknar med landstingets 14 chefer med tjänstebil kommer man upp i nivå med Eskilstuna.

I Flen, Strängnäs och Vingåker finns tjänstebilar bara hos några få chefer i kommunala bolag, i Nyköping, Trosa och Oxelösund är det någon enstaka hög chef i kommunen och några få chefer i de kommunala bolagen som har tjänstebil.

Hans Ekström motiverar de många tjänstebilarna i Eskilstuna med att de behövs för att rekrytera bra chefer och att Eskilstuna konkurrerar i en annan liga än övriga Sörmland.

– Oxelösund och Flen får ursäkta men vi konkurrerar inte i första hand med dem utan med kommuner i samma storlek som Eskilstuna om till exempel chefer, menar Ekström.

I Gnesta och Katrineholm, finns det inga kommunala tjänstebilar alls.

– Vi vet ju att folk retar upp sig på såna här saker och vi vill ha det rent , säger Socialdemokraten Göran Dahlström som är kommunstyrelsens ordförande i Katrineholm.

– Men tror ni inte att ni skulle kunna få mer kvalificerad personal om ni kunde locka med förmånen tjänstebil?

– Det är möjligt men är det någon som inte vill ha jobb i Katrineholm bara för att man inte får tjänstebil så får man väl jobba i en annan kommun, menar Göran Dahlström.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se