Lindhs familj länge utan polisskydd

Nya uppgifter från polisens egen händelserapport visar att det tog närmare tre timmar från det att utrikesminister Anna Lindh knivskurits innan hennes familj i Nyköping fick ett visst polisskydd.
Anna Lindh attackerades av en knivbeväpnad man på varuhuset NK i Stockholm tjugo över fyra på onsdagseftermiddagen och först fem över sju på kvällen gav polisen i Sörmland order om ett visst skydd av Anna Lindhs familj och bostad. Det första skyddet som familjen fick kom alltså två timmar och 45 minuter efter det att Anna Lindh knivskurits. Det trots att polisen inte visste vem gärningsmannen var och därmed inte kunde veta om det fanns ett hot mot hennes familj eller inte. Det skydd som familjen i inledningsskedet fick var att polisen med jämna mellanrum åkte förbi familjens bostad. Ytterligare en timme och en kvart senare, tjugo över åtta på kvällen, tog polisen beslutet om att Lindhs bostad skulle bevakas på heltid. Det hade då gått fyra timmar sedan Anna Lindh blivit knivskuren. Flera av de polismän som Sveriges Radio Sörmland har talat med är kritiska mot att det tog så lång tid innan Sörmlandspolisen meddelades om vad som hänt. 16.19 Anna Lindh attackeras av en knivbeväpnad man inne på NK i Stockholm. 17.20 Sveriges Radio Sörmland berättar för vakthavande befäl vid sörmlandspolisen vad som inträffat. 18.13 Polisens rikskommunikationscentral meddelar sörmlandspolisen per telefon vad som inträffat. 18.43 Polisen utfärdar rikslarm. 19.05 Sörmlandspolisen beordrar sondering och tillsyn av Anna Lindhs bostad. 20.20 Beordras att bostaden ska bevakas på heltid över natten - nytt beslut skall tas på morgonen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".