Polisen får bättre organisation

Förutsättningarna för att klara upp brott i Sörmland blir bättre med den nya polisorganisationen som träder i kraft från årskiftet. - De nio närpolisområden som då införs kommer att få ett stort eget ansvar, och det kommer påverka polisens arbete positivt, säger Lillemor Melin, polisfackets ordförande.
Från och med årskiftet ska polisen i Sörmland arbeta enligt en helt ny organisation. Tre polisområden Eskilstuna, Katrineholm och Nyköping blir nio närpolisområden, ett för varje kommun, och en kriminalavdelning som ska utreda grövre brott. Varje närpolisområde blir självständigt och ska ansvara för ekonomi, personal, arbetsmiljö och utredningar. Pengarna fördelas genom att de större orterna ger till de små. Mer resurser kommer då att gå till Strängnäs, Flen, Vingåker, Gnesta och Trosa. Pengar fördelas också beroende på hur brottsutvecklingen ser ut. - Den nya organisationen kan skapa bättre förutsättningar för att lösa brott, tex att polisen snabbare finns på plats när det händer nåt, säger Lillemor Melin i polisfacket. Närpolisområdena får alltså ett eget ekonomiskt ansvar och målet är bättre hushållning med pengarna och snabbare och kortare beslutsvägar. - Idag hamnar många frågor mellan stolarna, och samarbetet mellan anställda och chefer fungerar inte fullt ut på sina håll idag, menar Lillemor Melin i polisfacket, och det är viktigt att personalen i respektive närpolisområde nu får vara med och bestämma när den nya organisationen ska sjösättas vid årskiftet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".