ESKILSTUNA

Unik födsel i Parken Zoo

Parken Zoo:s 40 år gamla gibbonapor har fått en unge. Det motsvarar cirka 80 år i människoår och i djurparken känner man inte till något fall i världen där en så gammal gibbonhona fått ungar.

Tidigt i våras trodde man att hon var nära att dö av ålder, men i stället kan hennes hängighet ha berott på att hon var dräktig.

Djurparkschefen Helena Olsson säger att det här är en osannolik men sagolik historia.

– Jane har inte fått ungar på 15 år så det är närmast ett mirakel! Trots ivrigt letande har jag inte hittat en så gammal gibbon som fått barn någon annanstans. Det är att jämföra med en 75 till 80-årig tant som får barn, säger djurparkschefen.

Ungen är nu en vecka gammal och mår bra. En gibbon kan bli drygt 40 år gammal fångenskap. Jane och Tarzan, om aporna heter, kom till Parken Zoo i Eskilstuna för 35 år sedan och var då minst 2 år gamla. De har levt hela sina liv i Parken Zoo och många besökare har följt deras liv.

En gibbon är dräktig i cirka sex månader. I vintras trodde personalen att aporna skulle dö av ålder, särskilt Jane var hängig och trött. Istället kom den här överraskningen i förra veckan.

– Tarzan har varit helt vild och verkligen levt upp. Han svingar sig mer än vanligt i lianerna, berättar Helena Olsson.

Gibbonaporna tillhör människoaporna och är de enda förutom människoapan som kan gå helt upprätt. De lever dock nästan hela sitt liv i träden i Sydostasien. Gibbonapor är kända för sin sång. De ger ett speciellt sjungande läte på morgnar och kvällar för att markera sitt revir och denna sång har ljudit över Eskilstuna i 35 år.