Allt färre läser språk

Efter att gymnasieskolan gjordes om i slutet på 90-talet, och det inte längre är obligatoriskt att läsa språk, blir det bara färre och färre elever som läser tyska och franska på gymnasiet.
Ungdomarna tycker att det är för jobbigt och tar för mycket tid, menar Lena Puman som är franskalärare på Rinmangymnasiet i Eskilstuna: Allt färre elever väljer att läsa ett andra språk på gymnasiet. Nu för tiden är det bara förstaårseleverna på naturvetenskapliga och samhällsprogrammet som måste läsa språk. Övriga elever gör det bara om de själva vill. På Rinmangymnasiet syns trenden tydligt. I årskurs ett läser 59 elever tyska, medan det bara är 9 elever i tyskaklassen i årskurs tre. Och siffrorna är liknande för spanska och franska. Att språkstudierna har tappat sin status beror på en rad olika faktorer. Många tycker att det räcker med att kunna engelska, högskolorna har ändrat sina behörighetskrav så att språk inte längre är nödvändigt och eleverna satsar hellre på andra, lättare ämnen för att få bra betyg, säger Gunilla Törnefalk, rektor på Rinmangymnasiet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".