Domstolssäkerhet bör förbättras

Säkerheten vid domstolarna i Sörmland behöver förbättras. Det anser chefen för tingsrätten i Eskilstuna, lagman Lars Linde. Och orsaken är det ökande våldet och att hoten mot rättsväsendet.
Igår knivhöggs en åklagare i ryggen i samband med en rättegång i Östersunds tingsrätt, men det är inte bara på grund av den händelsen som säkerheten behöver förbättras. - Orsaken är det ökande våldet och att hoten mot rättsväsendet, säger Lars Linde. Åklagaren i Eskilstuna Layla Bagge säger att hoten mot åklagarna har ökat de senaste åren, och att det finns ett medvetet och ökat säkerhetstänkande på åklagarkammaren. Chefsåklagaren i Eskilstuna, Ulf Stålhane, säger att han vill ha ordningsvakter vid varje rättegång för att minska riskerna för överfall eller hot mot åklagare. Ökad säkerhet skulle också innebära att vittnen skulle känna sig tryggare och våga vittna. För någon vecka sedan dömdes en person i Eskilstuna för att ha hotat en åklagare. Han dömdes för hot mot tjänsteman.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".