Butiker kan förlora öltillstånd

Hälften av de handlare och serveringar som säljer folköl i Sörmland har ännu inte anmält försäljningen hos sin kommun, trots att tiden registrering går ut om två veckor. Och det måste man göra enligt den nya alkohollagen, annars kan man förlora sitt tillstånd att sälja folköl.
Den första juli i år ändrades alkohollagen, och ändringen innebär bland annat att försäljare av folköl ska anmäla sig hos sin kommun och upprätta ett så kallat egentillsynsprogram. Gör man inte det kan man mista tillståndet att sälja folköl. Kommunerna har också, i och med den nya lagen, rätt att ta ut en tillsynsavgift. (Detta görs än så länge bara i Eskilstuna och Strängnäs.) De flesta kommunerna i länet har under de sista veckorna skickat ut infomation till samtliga livmedelsförsäljare för att påminna om lagändringen, och idag har åtta av länets nio kommuner en informationsannons i tidningarna. Trosa är inte med om annonsen eftersom man där ordnade en träff för folkölsförsäljare istället.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".