"Anna Lindh airport är bästa sättet att hedra"

Det bästa sättet som Nyköpings kommun kan hedra Anna Lindhs minne på är genom att döpa om Skavsta flygplats till "Anna Lindh Airport". Det menar Magnus Josefsson, förste antikvarie på Sörmlands museum och som sitter med i kommunens namnkommitté.
-Dels så reste Anna Lindh väldigt mycket, men jag tycker också att man skulle hedra henne mycket, eftersom det är ett namn som skulle användas väldigt flitigt. Nyköpings kommun har fått in många förslag på hur den mördade utrikesministern Anna Lindhs minne ska hedras. En som jobbar med såna här frågor är Magnus Josefsson, som är förste antikvarie vid Sörmlands museum och som dessutom är med och ger gator och platser i kommunen nya namn. Och det förslag som han tycker bäst om är alltså att döpa om Stockholm Skavsta flygplats till "Anna Lindh Airport". Ett annat förslag som han gillar är det om en minneslund med lindar: -Det är också ett mycket bra förslag, eftersom vi ju har väldigt lite park här i Nyköping. Magnus Josefsson tror dock inte på idén att döpa om Stora torget till "Anna Lindhs torg": -Dels har Stora torget i Nyköping sen medeltiden hetat Stora torget, dels är ju det ju inte så lätt att säga "Anna Lindhs torg" om man ska bestämma möte vid torget. Ett monument tror han inte heller på. -Många människor brukar ogilla utförandet av monument. Och vi har det här fallet med Wallenbergs monument i Stockholm, som är så oerhört kontroversiellt att väldigt många människor tycker att det är vanhedrande istället för hedrande, och det vill man kanske inte uppleva när det gäller Anna Lindh, säger Magnus Josefsson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".