Nya friskolor startas i Sörmland

Aktiebolaget Kunskapsskolan har fått tillstånd att starta offentligt finansierade privata grundskolor i både Nyköping och Eskilstuna nästa höst. Skolverket kör därmed över båda Sörmlandskommunerna som bägge har motsatt sig företagets planer.
Skolverket ger nu aktiebolaget Kunskapsskolan rätt till bidrag för att driva fristående skolor både i Nyköping och i Eskilstuna, trots att bägge kommunerna i yttranden angivet att etableringen medför betydande negativa konsekvenser för den kommunala skolan. Anders Hultin från Kunskapsskolan säger att ansökan står fast, och att en lokal i centrala Nyköping kommer att kunna presenteras före jul, vilket innebär att en årskurs 6 till 8 skolan med cirka 300 elever kommer att kunna starta till hösten. I Eskilstuna undersöks flera alternativa lokaler, och Anders Hultin bedömer att man även kommer kunna starta till hösten. Tanken är att dom båda skolorna ska ha 400 elever i årskurserna 6-9 från och med hösten 2003. Men än är frågan inte avgjord, eftersom skolverkets beslut kan överklagas.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista