Polisen skärper säkerhet för hotade politiker

Efter mordet på utrikesminister Anna Lindh finns planer vid polisen i Sörmland att kartlägga även de hot som inte polisanmälts och genom ökad kontakt med politikerna jobba bättre förebyggande.
- Det beror uteslutande på mordet som skedde på utrikesminister Anna Lindh, men det är inte så att vi har negligerat detta innan. Alla hot mot politiker tar vi på största allvar och har prioriterat. Precis som alla andra uppfattar vi detta som ett hot mot demokratin när en beslutsfattare utsätts för hot och kanske drar sig för att fatta beslut när de är utsatta, så att det är ganska grundläggande att man måste ta sig an detta och ge det högsta prioritet, säger Hans Westmar vid polisens underrättelsetjänst. Polisen vill med det planerade projektet jobba mer förebyggande med hjälp av information och utbildning hjälpa politikerna i länet att kunna hantera eventuella hot och hotfulla personer. Konkret handlar det bland annat om information om säkerhetstänkande och att politikerna får en kontaktperson på polisen som hjälper till att bedöma eventuella hot. Genom att skapa dialog med politikerna hoppas man också få en bild av de hot som inte polisanmälts. Polisen tror att det finns ett mörkertal. Vad som uppfattas som hot är olika för olika personer. Kommunsstyrelsens ordförande i Eskilstuna, Hans Ekström, som själv blivit utsatt för hot, är positiv till initiativet: - Det kan vara ganska bra. Det är också bra att det blir en offentlig diskussion kring det här för om vi vill att demokratin ska fungera framöver måste det vara möjligt att rekrytera vanliga människor till politiska uppdrag.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".