"Reklamavtal var snedvriden konkurrens"

Näringslivsägda Konkurrenskommissionen kritiserar Nyköpings kommun för att inte fler företag tilläts delta i konkurrens om "reklamavtalet" med flygbolaget Ryan Air.
Kommissionen är mycket kritisk till avtalet. Chefsjuristen Pär Cronhult anser att konkurrensen snedvridits genom kommunens handlande. Konkurrenskommisionen anser i sin rapport att Nyköping genom 55 miljonerkronorsavtalet med Ryan Air, dels brutit mot lagen om offentlig upphandling, vilket också Länsrättens dom från i måndags understryker; dels att kommunen givit otillbörligt stöd till Ryan Air genom att reklamavtalet bara var värt en bråkdel av vad kommunen betalat för det. På så sett menar Konkurrenskommisionen, har skattebetalarna i Nyköping tvingats vara med och subventionera Ryan Airs flygbiljetter. Konkurrenskommisionen har anklagats för att vara en nyliberal inrättning med ett utpräglat borgerligt perspektiv, men den typen av kritik avfärdar Pär Cronhult.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".