Unga i Eskilstuna tar alltmer droger

Ungdomar i Eskilstuna använder alltmer narkotika. Det visar en färsk rapport om ungdomars alkohol- och drogvanor som Eskilstuna kommun har gjort. Rapporten bygger på en enkät som ungdomar i årskurs sju och nio har svarat på.
-Många ungdomar säger att "jag ska aldrig testa narkotika" men under berusning av alkohol så är det många som gör det ändå, berättar Mikael Nyman som är enhetschef på ungdomsenheten inom socialförvaltningen i Eskilstuna. Det är tredje året som Eskilstuna kommun gör den här undersökningen och den bygger på en enkät som elever i årskurs sju och nio har fått svara på. Förra året svarade fem procent av de tillfrågade att det hade använt narkotika i år har den siffran stigit till nio procent. Undersökningen visar att ungdomar som använder tobak är mer benägna att använda droger än ungdomar som inte använder tobak. Men det finns också glädjeämnen i undersökningen säger Mikael Nyman. Användandet av hembränd sprit har nämligen minskat. Mikael Nyman tror att det beror på att man har haft en del otäcka incidenter med hembränt och att föräldrar har blivit mer uppmärksamma på problemet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".