Storköksmat leder till matförgiftningar

Många svenskar drabbas av matförgiftning efter att ha ätit mat i skolor och på vårdinrättningar. Det beror på att mat som ska serveras kall blir ofta för varm innan den hamnar på tallriken.
En undersökning som miljöförvaltningarna i länets kommuner gjort visar att mat som serveras på dagis, i skolor och på olika vårdinrättningar i sörmland ofta har fel temperatur. Oftast beror det på att maten transporteras långa sträckor och att matvagnarna inte håller rätt temperatur. De ansvariga gör inte heller egenkontroller. Det säger livsmedelsinspektör Sandra Vargklo på miljöförvaltningen i Katrineholm. Varje år drabbas 250 000 personer i Sverige av matförgiftning av mat som de inte har ätit i sitt hem. Många gånger beror förgiftningen på att maten inte har haft rätt temperatur när den förvaras och transporteras. Sandra Vargklo säger att de nu ska kontrollera hur maten i kommunernas tillagnings- och mottagningskök hanteras och vad som behöver göras för att maten ska hålla rätt temperatur hela tiden. I slutändan handlar det nog om att kräva mer pengar från kommunerna. Det krävs för att få säker mat, säger Sandra Vargklo.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".