Stängt stadshus ökar politikers säkerhet

Det kan bli svårare att ta sig in till politiker i stadshuset och andra offentliga byggnader efter mordet på utrikesminister Anna Lindh. I Eskilstuna har frågan om säkerhet redan väckts.
Kommunstyrelsens ordförande Hans Ekström säger att kommunens skyddsombud redan har ifrågasatt det öppna stadshuset där det bara är att kliva rakt in för allmänheten. En åtgärd som kan bli aktuellt är att ha någon form av reception som första anhalt i stadshuset som sedan slussar vidare. Det finns redan i flera andra kommuner som till exempel Nyköping. Det kan också bli aktuellt att se över andra byggnader och verksamheter. Till exempel socialsekreterare kan bli utsatta. Men Hans Ekström vill betona att man inte ska överreagera, utan fundera ordentligt på vilka åtgärder som kan behövas. För den öppenhet som finns idag är också väldigt bra. Om politikerna låser in sig så ökar också avståndet till allmänheten. I Katrineholm diskuterar man annorlunda. Där bedömer man att det inte behövs en ytterligare diskussion om hot mot politiker i nuläget, enligt kommunstyrelseordförande Jan Larsson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".